Welke schade wordt vergoedt bij noodweer?

Noodweer

Welke schade wordt vergoedt bij noodweer?

  • door de redactie
  • 04-08-2016
Perioden met noodweer lijken de afgelopen jaren steeds extremer te worden. Met de komst van extreem weer zullen ook het aantal schadeclaims voor toegebrachte schade aan gebouwen en woningen toenemen. Een veel gestelde vraag is dan ook: welke schade veroorzaakt door noodweer wordt vergoedt met een opstalverzekering en welke schade niet?

Schade veroorzaakt door een eigen fout


Allereerst moet gezegd worden dat schade veroorzaakt door een eigen fout in veruit de meeste gevallen met een standaard opstalverzekering niet vergoedt wordt. Een goede allrisk opstalverzekering vergoedt deze schade echter wel. De opstalverzekering dekt wel alleen schade die wordt veroorzaakt aan uw woning of aan onderdelen die onlosmakelijk zijn verbonden aan uw woning. Voor schade aan de onderdelen die niet verbonden zijn aan de woning is een inboedelverzekering nodig.

Schade veroorzaakt door regen


Stel: u laat per ongeluk een raam openstaan en vervolgens regent uw hele kamer onder. Stel dat door de regen schade is ontstaan aan de kozijnen, de muren en de vloer.
Indien u een allrisk opstalverzekering heeft vergoedt deze de schade aan de kozijnen en de muren. Of ook de schade aan de vloer wordt vergoedt is afhankelijk van het al dan niet onlosmakelijk verbonden zijn van de vloer met de woning. Indien u bijvoorbeeld laminaat heeft liggen welke niet is vastgelijmd aan de vloer, wordt de schade niet vergoedt door de opstalverzekering. Indien de vloer wel vastgelijmd zit aan de grond wordt de schade wel vergoedt. Het vereiste dat een onderdeel ‘onlosmakelijk’ verbonden moet zijn aan de woning wordt dus erg letterlijk genomen. Voor alle onderdelen van de woning die niet onlosmakelijk verbonden zijn aan de woning geldt dat eventuele schade hieraan alleen wordt vergoedt door de inboedelverzekering.

Schade veroorzaakt door storm en hagel


Stel: door een hevige storm met hevige hagelvorming loopt uw woning schade op aan het dak (door de storm), een raam (door de hagel) en wordt door de storm tevens uw tuinmeubilair beschadigt.

Om te kunnen bepalen of de stormschade (het dak) wordt vergoedt door de opstalverzekering bestaat een vereiste dat de storm een minimale windkracht 7 moet zijn geweest. Deze windkracht moet dan ook nog door een weerstation officieel gemeten zijn. In het geval aan deze voorwaarden voldaan is, wordt de stormschade aan het dak vergoedt.

Hoewel een raam onlosmakelijk verbonden is aan de woning, vereisen de meeste verzekeraars dat voor glasschade een aanvullende premie wordt betaald. De standaard opstalverzekering wordt dan uitgebreid met een glasverzekering. Indien u een allrisk opstalverzekering heeft, bent u in de meeste gevallen al voorzien van een extra glasverzekering. Bij glasschade geldt dus dat de schade alleen wordt vergoedt indien ook glasschade wordt gedekt met uw opstalverzekering.

Tuinmeubilair is uiteraard niet onlosmakelijk verbonden met de woning en wordt daarom met veruit de meeste opstalverzekeringen niet vergoedt. Om eventuele schade aan tuinmeubilair vergoedt te krijgen heeft u hoogstwaarschijnlijk een inboedelverzekering nodig. En ook dan is het nog de vraag of de schade vergoedt wordt. De verzekeraar kan namelijk stellen dat de schade is ontstaan door een eigen fout. U kon immers uw tuinmeubilair ook naar binnen halen. Indien u kunt aantonen dat u hiertoe geen kans heeft gehad, bijvoorbeeld door het plotselinge karakter van de storm, vergoedt de inboedelverzekering deze schade wel.

Meer informatie over verzekeringen vind je op Roche verzekeringen


Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Er zijn artikelen gevonden met als onderwerp "Noodweer".

Direct vergelijken

Contact

Deze website is een product van Zeker BV

  • Adres: Pijlkruidstraat 14
    2215GD Voorhout
  • E-mail: info [at] opstalverzekeringvergelijken.com
Direct contact

© 2020 Opstalverzekeringvergelijken.com - Alle rechten voorbehouden