Wat wordt gedekt door een opstalverzekering?

Wat wordt gedekt door een opstalverzekering?

 • door de redactie
 • 24-09-2019
Alle huiseigenaren zijn verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Als u een huis huurt is dit meestal niet nodig. De eigenaar van de woning sluit deze dan meestal af. Om meer inzicht te verschaffen in de dekking van een opstalverzekering wordt hier beschreven welke zaken wel, en welke zaken niet onder de dekking van een opstalverzekering vallen. Let op: Per verzekeringsmaatschappij kunnen de dekkingen en voorwaarden verschillen.

Wat wordt wel gedekt door een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een schadeverzekering. Hier wordt beschreven welke categorie├źn kosten over het algemeen worden gedekt door een opstalverzekering.

Basisdekking

De opstalverzekering dekt in de basis de schade aan de opstal (de woning) die van buitenaf komt of onzeker is. Hieronder valt bijvoorbeeld schade door storm, wateroverlast, brand, blikseminslag of inbraak. Over het algemeen is schade aan glas niet opgenomen in de basisverzekering. Hier kan een glasverzekering voor worden afgesloten. Ook bieden sommige verzekeringsmaatschappijen aanvullende opties bij de opstalverzekering.

Aanvullingen

De aanvullingen op een opstalverzekering kunnen bijvoorbeeld glasschade beslaan, maar ook zaken als de fundering, die ook niet standaard meeverzekerd is. Ook al is er een opstalverzekering afgesloten, niet alle schade door eerder genoemde oorzaken wordt altijd (volledig) vergoed. Bij het afsluiten van de verzekering is het belangrijk de werkelijke waarde van de opstal op te geven waarover de premie wordt berekend. Als je een lager bedrag dan de werkelijke waarde opgeeft, is er sprake van onderverzekering. Bij schade wordt dan ook niet de volledige waarde van de opstal vergoed.

Dekkingen boven de verzekerde som

Naast de standaarddekking van een opstalverzekering en de mogelijke aanvullende dekkingen, is er bij sommige verzekeraars ook sprake van dekkingen boven de verzekerde som. Dit zijn kosten die vergoed worden aan de verzekeringsnemer, die los staan van de schade aan de opstal en dus bovenop de kosten van de schade vergoed worden. Een voorbeeld hiervan zijn bereddingskosten. Dit zijn de kosten die worden gemaakt voor het voorkomen of verminderen van schade aan de opstal. Ook de kosten voor de expert die de kosten in kaart komt brengen na een schade vallen hieronder. Dit zijn de zogenoemde expertisekosten. Ook opruimingskosten, kosten voor noodvoorzieningen en misgelopen huurinkomsten kunnen hier onder vallen.

Wat wordt niet gedekt door een opstalverzekering?

Een opstalverzekering dekt dus alleen kosten aan de opstal indien de oorzaak van buiten komt. Schade die veroorzaakt wordt door de eigenaar zelf, wordt daarom niet verzekerd door een opstalverzekering. Ook keren verzekeraars niet uit als de schade mede door slecht onderhoud is veroorzaakt. Als je je elektra niet goed onderhoudt waardoor er brand uitbreekt, kan er toe leiden dat je geen uitkering via de opstalverzekering krijgt.

Uitzonderingen

Bij een opstalverzekering van een VVE gelden weer andere regels. Wanneer u opzoek bent naar een dergelijke verzekering, raden wij u aan om contact op te nemen met een verzekeraar of tussenpersoon.


Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Is mijn woonhuis verzekerd tijdens een verbouwing?

 • 09-09-2019

Ben je van plan om je woning te verbouwen? Dan is het belangrijk om van te voren even te kijken naar je woonhuis of opstalverzekering.... Lees meer

Valt glasschade onder een opstalverzekering?

 • 10-09-2019

Glasschade komt vaker voor dan u denkt. Daarom is een goede glasverzekering zeker geen overbodige luxe. Er zijn veel verzekeraars die een glasverzekering... Lees meer

Heb ik een opstalverzekering nodig voor een huurwoning?

 • 17-09-2019

Als je net in je nieuwe huurwoning gaat wonen dan koop je al je meubels en krijg je een kriebel in je maag. Die nieuwe meubels daar ben je best wel een... Lees meer

Wat is het verschil tussen een opstal en inboedelverzekering?

 • 07-10-2019

In de basis is het heel eenvoudig om het verschil tussen deze twee verzekeringen uit te leggen. Bij een Lees meer

Is een Opstalverzekering verplicht?

 • 16-10-2019

We hebben tegenwoordig allemaal een enorme hoeveelheid zaken waar we ons voor kunnen, of moeten, verzekeren. Wanneer je de inventarisatie maakt van wat... Lees meer

Direct vergelijken

Contact

Deze website is een product van Zeker BV

 • Adres: Pijlkruidstraat 14
  2215GD Voorhout
 • E-mail: info [at] opstalverzekeringvergelijken.com
Direct contact

© 2020 Opstalverzekeringvergelijken.com - Alle rechten voorbehouden