Steeds vaker storm: wat vergoedt de opstalverzekering?

Stromschade

Steeds vaker storm: wat vergoedt de opstalverzekering?

  • door de redactie
  • 15-02-2018
Het lijkt erop dat het in Nederland steeds vaker- en harder stormt. Dat zorgt telkens weer voor veel schade bij Nederlandse huishoudens. Gelukkig hebben veruit de meeste huishoudens een opstalverzekering. Huurders hebben automatisch een opstalverzekering via de verhuurder en kopers zijn bij het afsluiten van een hypotheek verplicht ook een opstalverzekering af te sluiten. Maar welke stappen moeten doorlopen worden na stormschade en wat wordt vergoedt door de opstalverzekering?

Stappen voor het melden van stormschade
Allereerst is het altijd verstandig zelf foto's te maken van de schade. Omdat vaak provisorische maatregelen worden genomen (bijvoorbeeld in het geval van een gebroken ruit), is het belangrijk de originele schade goed vast te leggen. Op deze manier is ook voor de verzekeraar de omvang van de schade duidelijker vast te stellen.

Daarna is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw verzekeraar. In veel gevallen zal deze direct een schade herstelbedrijf langs sturen. Mocht uw verzekeraar deze optie niet bieden, dan nog is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw verzekeraar en vervolgens op zoek gaat naar een schade herstelbedrijf. In het geval uw verzekeraar een schade herstelbedrijf voor u regelt, ontvangt u waarschijnlijk ook de factuur niet. In het geval u zelf een schade herstelbedrijf regelt, kunt u de factuur vervolgens doorsturen naar uw verzekeraar.

Welke stormschade wordt vergoedt met een opstalverzekering?
Stormschade is één van de redenen waarom consumenten een opstalverzekering afsluiten. Uw opstalverzekering vergoedt dus altijd stormschade, ongeacht de vorm van uw verzekering. Om schade vergoedt te krijgen door storm, moet er allereerst sprake zijn geweest van een storm. Bij de meeste verzekeraars gaat het om een storm wanneer er sprake is geweest van een windkracht 7 of hoger.

Schade aan de woning
Schade aan de woning wordt uiteraard altijd vergoedt. Let er hierbij wel op dat sommige verzekeraars een aparte glasverzekering aanbieden. Deze glasverzekering kan zowel deel uitmaken van uw inboedel- als opstalverzekering. Wanneer u de inboedelverzekering heeft afgesloten bij een andere verzekeraar dan waar de opstalverzekering geregistreerd staat, kan het dus zo zijn dat u met beidde verzekeraars contact dient op te nemen.

Schade aan de tuin
De tuin valt zowel onder de opstal- als inboedelverzekering. Onder de inboedelverzekering vallen dan alle dingen in de tuin die te verplaatsen zijn. Alles wat zich in de tuin bevindt en onlosmakelijk verbonden is met de tuin, valt onder de opstalverzekering. Onder de opstalverzekering valt dan onder andere de schutting. Wanneer u een schutting deelt met de buren, wordt slechts 50% van de schade vergoedt door uw verzekeraar. De overige 50% moet vergoedt worden door de verzekeraar van de buren. Planten, tuinmeubilair en bijvoorbeeld een losstaande schommel, vallen onder inboedelverzekering. Daarvoor zult u dus contact moeten opnemen met de aanbieder van uw inboedelverzekering. Gaat het echter om een schommel die in de grind gemonteerd is? Dan kunt u hiervoor wel terecht bij de aanbieder van uw opstalverzekering.

Schade aan uw auto
Schade aan uw auto valt helaas niet onder de opstalverzekering. Hiervoor zult u een beroep moeten doen op uw autoverzekering. Wanneer u een standaard WA verzekering heeft afgesloten voor uw auto, wordt stormschade helaas niet vergoedt. Wanneer u een WA Plus of allrisk autoverzekering heeft, wordt stormschade wel vergoedt.

Schade aan uw inboedel
Schade aan uw inboedel (alle dingen die zich in uw woning bevinden en niet onlosmakelijk verbonden zijn met uw woning), wordt in principe niet vergoedt met een opstalverzekering. Hiervoor zult u een inboedelverzekering moeten hebben. Bepaalde dingen vallen onder beidde verzekeringen. Zo kan een laminaatvloer onder zowel de opstal- als inboedelverzekering vallen. In principe geldt dan dat wanneer de vloer is vastgelijmd, deze onder de opstalverzekering valt en wanneer deze los gelegd is, deze onder de inboedelverzekering valt.


Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Er zijn artikelen gevonden met als onderwerp "Stromschade".

Direct vergelijken

Contact

Deze website is een product van Vesimedia

  • Adres: Toccatastraat 61
    1312TK Almere
  • E-mail: info [at] opstalverzekeringvergelijken.com
Direct contact

© 2019 Opstalverzekeringvergelijken.com - Alle rechten voorbehouden