Premie opstalverzekering hoger door meer klimaatschade

Klimaatschade

Premie opstalverzekering hoger door meer klimaatschade

  • door de redactie
  • 22-05-2019
De premies voor de opstalverzekering zijn in 2019 lichtjes gestegen. Dat is vooral het gevolg van meer schade ten gevolge van klimaatverandering. Zo werd bij verzekeraar Interpolis in 2018 maar liefst 20% meer melding gemaakt van woningschade als gevolg van regen of hagel, ten opzichte van 2011. Daardoor is ook Interpolis genoodzaakt geweest de tarieven voor de opstalverzekering licht te verhogen. De verwachting is dat deze stijging blijft doorzetten zolang de klimaatverandering blijft volhouden. Consumenten hoeven zich overigens geen zorgen te maken dat klimaatschade straks niet meer te verzekeren is, op het moment is slechts 20% van de premie hiervoor bedoeld.

Ook andere verzekeringen duurder door veranderend klimaat
Niet alleen de opstalverzekering, ook andere verzekeringen zoals de autoverzekering wordt steeds duurder door klimaatschade. De ene verzekeraar kiest er dan voor de premie te verhogen, waar de ander het eigen risico voor schade ten gevolge van het weer verhoogt. Dat is erg lastig voor verzekerden met een laag inkomen. Zeker voor degenen met een allrisk verzekering welke extra hard stijgt. Het risico bestaat dat een allrisk autoverzekering straks niet meer betaalbaar is voor huishoudens met een laag inkomen.

Weerschade blijft verzekerd
Zoals gezegd blijft weerschade gewoon verzekerbaar. Dat geldt niet alleen voor de opstalverzekering, maar voor alle verzekeringen. Daar staat tegenover dat de prijsstijgingen nog wel erg hard kunnen gaan de komende jaren. Er bestaat daarmee ook het risico dat bepaalde verzekeringen en uitgebreide dekkingen niet meer te betalen zijn voor huishoudens met een laag inkomen.

Maatregelen
Verschillende verzekeraars nemen zelf maatregelen tegen de opkomende weerschade. Zo wil Interpolis nog dit jaar 70.00 groendaken aanleggen bij haar klanten. Deze groendaken houden maar liefst 25 liter water vast per vierkante meter. De kans op waterschade- en overlast wordt daarmee weer iets kleiner.

Overstromingsverzekering
Op dit moment zijn verzekeraars in gesprek met de overheid omtrent het verzekeren van overstromingsschade. Op het moment vergoedt nog geen enkele verzekering schade ten gevolge van een overstroming, terwijl de kans op overstromingen alleen maar groter wordt. Het is de bedoeling dat consumenten zich in de toekomst ook kunnen gaan verzekeren tegen schade ten gevolge van een overstroming. Hoe dit geregeld gaat worden is nog niet duidelijk, maar het Verbond van Verzekeraars heeft al wel aangegeven dat het verzekeren van alle inwoners niet haalbaar zal zijn.


Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Er zijn artikelen gevonden met als onderwerp "Klimaatschade".

Direct vergelijken

Contact

Deze website is een product van Vesimedia

  • Adres: Toccatastraat 61
    1312TK Almere
  • E-mail: info [at] opstalverzekeringvergelijken.com
Direct contact

© 2019 Opstalverzekeringvergelijken.com - Alle rechten voorbehouden