Is een Opstalverzekering verplicht?

Is een Opstalverzekering verplicht?

 • door de redactie
 • 16-10-2019
We hebben tegenwoordig allemaal een enorme hoeveelheid zaken waar we ons voor kunnen, of moeten, verzekeren. Wanneer je de inventarisatie maakt van wat nu echt belangrijke verzekeringen zijn die je feitelijk zou moeten hebben staat de Opstalverzekering toch wel met stip bovenaan. Maar om dan ook meteen de vraag te beantwoorden of het een verplichte verzekering is, zoals bijvoorbeeld de ziektekostenverzekering wel is, is het antwoord ‘Nee, het is geen wettelijk verplichte verzekering’.

Waarom dan toch een Opstalverzekering?

Voor veel huiseigenaren is de woning het onderpand voor de hypotheek bij de bank. Dat betekent dat wanneer het onderpand door brand, storm of een inbraak beschadigd raakt, dit in waarde daalt of zelfs volledig verloren gaat. Het is daarom dat een Opstalverzekering ook wel een Woonhuisverzekering wordt genoemd. Om er zeker van te zijn dat de schade aan de opstal, de woning dus, wordt gedekt wordt de opstalverzekering aangesproken.

Niet wettelijk verplicht maar wel noodzakelijk

Wanneer u een woning wilt kopen en hier een hypotheek voor wil aanschaffen zal de hypotheekverstrekker een Opstalverzekering als voorwaarde stellen. Het feit dat er geen wettelijke verplichting toe bestaat doet hier niets aan af en zonder Opstalverzekering kan de hypotheek worden geweigerd.

Ook een Opstalverzekering bij een huurhuis?

Bij een huurhuis heeft de verhuurder een Opstalverzekering afgesloten voor bijvoorbeeld brand-, storm- of waterschade. Zaken die je zelf in de woning hebt aangebracht, denk hierbij aan een keuken, een badkamer of verbouwde zolder, kunnen wel worden verzekerd, maar dit valt dan onder de Inboedelverzekering.

Wat als ik geen Opstalverzekering heb?

Zoals gezegd is het dan in principe niet mogelijk om een hypotheek te krijgen op de woning. Dit wordt voordat de overdracht van de woning plaatsvindt door de notaris nog geverifieerd. Wordt een Opstalverzekering opgezegd en is men niet verzekerd, dat moeten alle kosten van eventuele schade zelf worden betaald. Uiteraard gaat iedereen er van uit nooit te worden getroffen door brand of natuurgeweld, maar wanneer dit toch plaatsvindt loopt de schade al vaak in de tienduizenden euro’s. Bij het verloren gaan van een woning door brand is dit uiteraard nog veel hoger. Vandaar dat het belangrijk is dat er een Opstalverzekering is afgesloten alvorens de woning op naam kan worden gesteld.

Wat kost een Opstalverzekering?

Uiteraard zijn de kosten van een Opstalverzekering verschillend en in grote mate afhankelijk van de (herbouw)waarde van de woning. Zoals bij alle verzekeringen is het raadzaam om uw opstalverzekering te vergelijken en uit te zoeken wie de beste aanbieding heeft. Ook is het zo dat wanneer meerdere verzekeringen bij één verzekeraar zijn ondergebracht, er een ‘pakketkorting’ kan worden verkregen. De Vereniging Eigen Huis heeft berekend dat de gemiddelde premie € 1,30 per verzekerde € 1.000,00 bedraagt. Voor een huis met een herbouwwaarde van € 250.000 betaal je dus gemiddeld € 325 per jaar. De assurantiebelasting is hier nog niet bij opgeteld.

Ben jij benieuwd welke verzekeringen je nog meer kunt afsluiten? Lees er hier alles over.


Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Is mijn woonhuis verzekerd tijdens een verbouwing?

 • 09-09-2019

Ben je van plan om je woning te verbouwen? Dan is het belangrijk om van te voren even te kijken naar je woonhuis of opstalverzekering.... Lees meer

Valt glasschade onder een opstalverzekering?

 • 10-09-2019

Glasschade komt vaker voor dan u denkt. Daarom is een goede glasverzekering zeker geen overbodige luxe. Er zijn veel verzekeraars die een glasverzekering... Lees meer

Heb ik een opstalverzekering nodig voor een huurwoning?

 • 17-09-2019

Als je net in je nieuwe huurwoning gaat wonen dan koop je al je meubels en krijg je een kriebel in je maag. Die nieuwe meubels daar ben je best wel een... Lees meer

Wat wordt gedekt door een opstalverzekering?

 • 24-09-2019

Alle huiseigenaren zijn verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Als u een huis huurt... Lees meer

Wat is het verschil tussen een opstal en inboedelverzekering?

 • 07-10-2019

In de basis is het heel eenvoudig om het verschil tussen deze twee verzekeringen uit te leggen. Bij een Lees meer

Direct vergelijken

Contact

Deze website is een product van Zeker BV

 • Adres: Pijlkruidstraat 14
  2215GD Voorhout
 • E-mail: info [at] opstalverzekeringvergelijken.com
Direct contact

© 2020 Opstalverzekeringvergelijken.com - Alle rechten voorbehouden