Geld lenen voor een verbouwing, hoe werkt dat?

Opstalverzekering

Geld lenen voor een verbouwing, hoe werkt dat?

 • door de redactie
 • 03-03-2020
Wil je jouw huis laten verbouwen, omdat je meer ruimte wilt, of omdat je huis niet helemaal meer voldoet aan jouw wensen? Dan is het belangrijk om goed na te denken over de kosten van een verbouwing, de risico’s waar je tegenaan kunt lopen en een eventuele financiering. Wat zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden om de verbouwing van je huis te financieren? We leggen het in dit blog graag aan je uit.

Hoe bepaal je de kosten voor een verbouwing?


Als je je huis wilt verbouwen, dan zul je dit in bijna alle gevallen willen uitbesteden aan een aannemer. Zorg ervoor dat je duidelijk in je hoofd hebt wat je precies wilt, voordat je verschillende offertes aan gaat vragen. Wat voor bedrag heb je zelf in je hoofd, wat mag de verbouwing gaan kosten? Als je eenmaal in gesprek bent met een aannemer sta je een stuk steviger in je schoenen als je een bepaald bedrag in je hoofd hebt.

Vraag altijd aan de aannemer of de prijs die hij noemt een vaste prijs is, of dat je nog rekening moet houden met extra kosten. Wat is allemaal bij de prijs inbegrepen? Zit behang en verf bij de prijs in, of moet je dat nog extra betalen? Het is in bijna alle gevallen zo dat een verbouwing duurder uitvalt dan van tevoren gepland was. Hou hier dus rekening mee.

Verschillende manieren om je verbouwing te financieren


Hoe je jouw verbouwing gaat financieren is uiteraard afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Als je voldoende spaargeld op je bankrekening hebt staan, zou dit een fijne mogelijkheid zijn om je verbouwing te financieren. Het is de meest voordelige manier van financieren.

Je kunt er ook voor kiezen om geld te lenen, of je hypotheek te verhogen. Hou in dat laatste geval wel rekening met de rente en aflossing van je hypotheek. Past dit in je begroting? En wat gebeurt er als onverhoopt jouw inkomen naar beneden gaat? Omdat het uitbreiden van een hypotheek gepaard gaat met hoge afsluitkosten, is deze optie alleen voordelig als je voor meer dan 25.000 wilt verbouwen. Vergeet hierbij ook niet dat de aflossingsperiode 30 jaar is.

Een persoonlijke lening afsluiten


Een andere mogelijkheid om je verbouwing te betalen is het afsluiten van een persoonlijke lening. Hou er wel rekening mee dat de rente van een persoonlijke lening vaak hoger ligt dan die van je hypotheek. Daar tegenover staat dat een persoonlijke lening maximaal 15 jaar loopt. De rente is aftrekbaar als je de lening afsluit voor de verbetering van je woning en als je de lening aflost tijdens de looptijd.

Een voordeel van een persoonlijke lening is dat het gaat om een vaste rente en een vaste looptijd. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Je weet precies hoeveel je per maand moet betalen, hoeveel rente je per maand betaalt en wanneer je de lening volledig hebt afgelost.

Toch liever een doorlopend krediet?


Het kan ook zijn dat je niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt voor de verbouwing. Of misschien vind je het fijn dat je wat geld achter de hand hebt. In dat geval is een doorlopend krediet misschien een goede oplossing. Als je kiest voor een doorlopend krediet kan je tijdens de verbouwing continu geld opnemen, uiteraard totdat het besproken limiet bereikt is.

Ben je op zoek naar een korte termijn oplossing en een flexibele lening? Dan is een doorlopend krediet een prima oplossing. Het voordeel van een doorlopend krediet is dat je het krediet af kunt lossen wanneer je wilt. Mocht je krediet ingelost zijn en je wilt er na een aantal jaren opnieuw gebruik van maken, dan kan dit gewoon. Het krediet blijft bestaan, je hoeft het niet opnieuw af te sluiten. Je betaalt alleen rente over het krediet wat je hebt opgenomen.

Ben je benieuwd of je woonhuis verzekerd is tijdens een verbouwing? Lees er alles over op deze pagina.


Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Waarom een opstalverzekering

 • 31-10-2016

Meteorologen geven aan dat we in Nederland steeds vaker rekening moeten houden met noodweer, zoals u onder andere kunt lezen in het Lees meer

Wie is er aansprakelijk bij een storm: jij of je buurman?

 • 16-04-2020

Elk jaar krijgen we wel een paar keer te maken met een zware storm. Op veel plaatsen is er schade door omgewaaide bomen, rondvliegende dakpannen en andere... Lees meer

Koop verstandig en vergelijk prijzen

 • 12-06-2020

Niemand geeft graag meer geld uit dan absoluut nodig. Logisch ook. Er zijn er maar weinigen die het zich kunnen veroorloven om met bankbiljetten te smijten.Lees meer

Renovatie | Vertrouw je op jezelf of op een professional?

 • 12-06-2020

Dat hangt natuurlijk grotendeels van je proces af. En van je eigen zelfvertrouwen, kennen én kunnen. En zo zijn er nog wel andere belangrijke factoren... Lees meer

Voeten op de grond. Jouw grond.

 • 12-06-2020

Misschien is grond het verkeerde woord. We bedoelen namelijk je vloer. Want heb je in je woning of kantoor een nieuwe vloer nodig, dan maak je natuurlijk... Lees meer

Direct vergelijken

Contact

Deze website is een product van Zeker BV

 • Adres: Saturnusstraat 68
  1829CZ Alkmaar
 • E-mail: info [at] opstalverzekeringvergelijken.com
Direct contact

© 2020 Opstalverzekeringvergelijken.com - Alle rechten voorbehouden